Με αφορμή την κυκλοφορία και παρουσίαση στα Γιάννενα της νέας της  ποιητικής συλλογής με τίτλο «Έλλειψη χώρου» από τις εκδόσεις Μελάνι, ο ανταποκριτής του Bookia στην Ήπειρο Μίλτος Γήτας συνάντησε την ποιήτρια Νόνη Σταματέλουπου με ποιητική διάθεση του μίλησε για τα νέα της ποιήματα, την πηγή της έμπνευσης της αλλά και τους αγαπημένους της ποιητές.
Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την ποίηση;
Από παιδί, έπαιζα αποστηθίζοντας στιχάκια των μεγάλων. Όταν έμαθα να γράφω άρχισα να συνθέτω δικά μου. Ο ποιητικός λόγος ήταν για μένα ο πιο προσφιλής τρόπος να εκφράζομαι στην εφηβεία, όπου γνώρισα τον Βρεττάκο και τον Πόε, τον Ελύτη, τον Παπαδιαμάντη, τον Καφάφη. Μετά όλα πήραν τον δρόμο τους. Μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μου στα 45 μου, ήταν η κινητήριος δύναμη να βγάλω σιγά σιγά απ' το συρτάρι τα γραπτά μου και να προχωρήσω στην έκδοση.
Με τρείς λέξεις τι σημαίνει ποίηση για σας ;
Ανάγκη, λύτρωση, ζωή.
Σταματέλου Νόνη, Μίλτος Γήτας
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι σήμερα να φέρεις τον τίτλο της ποιήτριας;
Πιστεύω τελικά ότι ο αληθινά καλλιεργημένος άνθρωπος σέβεται την ποίηση κι αυτούς που γράφουν. Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων βέβαια που θεωρεί τον ποιητή απόκοσμο, έως και γραφικό. Αυτή η μερίδα όμως δεν με ενδιαφέρει, είναι έξω απ΄τη ζωή μου. Η μόνη δυσκολία ίσως έγκειται στο φόβο μην απογοητεύσω τους αναγνώστες μου.
Ζούμε τελικά σε καιρούς αντιποιητικούς;
Κάθε άλλο. Η στροφή προς τα μέσα μας, μας φέρνει κοντά στην Τέχνη γενικά, με την έννοια ότι εντείνεται  στους καιρούς της κρίσης η μεταφυσική μας αγωνία. Κι η "Τέχνη της ποιήσεως" βοηθάει μάλλον "να μη νιώθεται η πληγή" κατά τον Καβάφη.
Σταματέλου Νόνη, Μίλτος Γήτας
Από πού εμπνέεστε συνήθως;
Τα παιδικά μου χρόνια είναι μια σταθερή πηγή έμπνευσης, η καθημερινότητά μου, η σχέση μου με τους μαθητές μου, ο έρωτας ,ο ανθρώπινος πόνος, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα ταξίδια.
Η τελευταία σας ποιητική συλλογή ποιο κεντρικό θέμα έχει;
Η νέα ποιητική μου συλλογή, περιέχει 50 ποιήματα και φέρει τον τίτλο "Έλλειψη χώρου". Προφανώς ,εκτός από επί μέρους στοιχεία που με κάνουν να ασφυκτιώ, όπως μια πόλη χωρίς θάλασσα, ή ένα σχολείο πνιγμένο στη γραφειοκρατία και την απαξίωση, μια κοινωνία αρκετά συντηρητική όπως η Γιαννιώτικη, μετά τα 50 μου, ίσως  αισθάνομαι ότι όλη αυτή η εσωτερική φλόγα που έχω ως άνθρωπος, δεν βρίσκει αναπαμό, δεν χωράω πουθενά, στενεύουν τα όρια αυτού του κόσμου.
Σταματέλου Νόνη, Μίλτος Γήτας
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποιητής και γιατί;
Αγαπώ πολλούς ποιητές, αλλά αυτός που με σημάδεψε είναι ο Βρεττάκος. Τον γνώρισα απ' το "Μεγαλυνάρι ",που τραγούδησε η χορωδία Τρικάλων με την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, στα 15 μου, απ΄το ραδιόφωνο .Από τότε, διάβαζα ό,τι είχε σχέση με τα ποιήματά του και τη ζωή του. Με μάγεψε η ευαισθησία του, ο τρόπος που προσέγγιζε το ζήτημα για το Θεό, οι τρυφερές του αναφορές στο χωριό που μεγάλωσε, την Πλούμιτσα, κοντά στις Κροκεές Λακωνίας. Ο Βρεττάκος είναι ο δικός μου ποιητής...
Οι δικοί σας άνθρωποι πως δέχθηκαν την ποίηση σας;
Ναι, οι δικοί μου άνθρωποι, οι άνθρωποι που μ΄ αγαπούν, αγαπούν και τα ποιήματά μου, γιατί παρατηρούν πως ο λόγος μου είναι ανεπιτήδευτος, είναι δικός μου, άρα είμ έγώ.
Σταματέλου Νόνη, Μίλτος Γήτας
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εκδώσει σήμερα κάποιος τα ποιήματα του;
Δεν είναι πολύ εύκολο κάποιος να εκδώσει μια ποιητική συλλογή, δεδομένου ότι οι εκδοτικοί οίκοι δεν έχουν οικονομικό συμφέρον απ' την ποίηση.
Στην πόλη των Ιωαννίνων τι σας εμπνέει πιο πολύ; Στη Λευκάδα;
Στην πόλη των Ιωαννίνων με εμπνέει η βροχή και τα φθινοπωρινά φύλλα στη Δωδώνης, στη Λευκάδα... τα πάντα!
Σταματέλου Νόνη, Μίλτος Γήτας
Αν μπορούσατε να ζούσατε σε μια άλλη εποχή ποια θα επιλέγατε και γιατί;
Θα ήθελα να ζω στη δεκαετία του '60,που το χωριό μου δεν είχε σχεδόν καθόλου τουρίστες και rooms to let,κι η Αθήνα που αγαπώ είχε πιο ανθρώπινο πρόσωπο,γενικά ο κόσμος είχε περισσότερη ανθρωπιά.
Είστε αισιόδοξοι πως τα Γιάννενα θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021;
Όσο για τα Γιάννενα και τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας, επειδή θεωρώ ότι ο πολιτισμός φαίνεται στην καθημερινότητά μας κυρίως, οι τίτλοι και οι φιέστες με αφήνουν αδιάφορη...
Σταματέλου Νόνη, Μίλτος Γήτας
Ποιος στίχος σας έχει σημαδέψει;
Είναι οι στίχοι του Καβάφη απ' το ποίημα ΙΑΣΗ ΤΑΦΟΣ "Διαβάτη, αν είσαι Αλεξανδρεύς, δεν θα επικρίνεις. Ξέρεις την ορμή του βίου μας. Τι θέρμην έχει. Τι ηδονή υπερτάτη".
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Μέσα στα σχέδιά μου είναι εκτός από μια ή περισσότερες ποιητικές συλλογές ,να μπορέσω να δουλέψω και να ολοκληρώσω μια συλλογή διηγημάτων. Το διήγημα είναι ένα είδος που με γοητεύει ιδιαίτερα και ταυτόχρονα, νοιώθω ότι κάποια πράγματα προτιμώ να τα πω περισσότερο με πεζό λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου